Fırsatları görmek için giriş yapın
ara

Tüy Yapraklı Limoni Servi Cupressus macrocarpa Wilma Goldcrest, 20-30 cm, İTHAL, Saksıda

Çok Yıllık, Saksıda
%40 İndirim 974,00 ₺ 587,00 ₺
  • 4 metre boylanabilen, yaprakları ince, açık yeşil renkte ve kokuludur.
  • Yaprakları sarımsı yeşil renkli, tüysğ yapıda ve sık formludur.
  • Esinti ve sıcaklık sever. Sürekli gölge yerlerde bulunmaları sakıncalıdır. 
  • Humuslu ve verimli topraklardan hoşlanır. Aşırı kireçli ve asitli toprakta yetişmez ve büyümezler. 
  • Şekilllendirilebilme özelliğine sahip olmakla birlikte çit bitkisi olarakta kullanılır.
  • Çelikle ya da tohumla üretimi sağlanmaktadır.
  • SKU: 10
  • Barkod: 486452115
  • Stok:FI5425 Adet
Servigiller familyasına ait bir türdür. Anavatanı Kuzey Amerika kıtasında California’nın kıyı kesimleridir. Ülkemizde ise başta Karadeniz bölgesi olmak üzere tüm kıyı kesimlerimizde rastlanır. Boyu 10 metreyi geçebilen, soğuğa karşı dayanıklı, uygun koşulları bulduğu her yerde kolaylıkla yetişebilen, ince yapılı bir bitkidir. Yapraklarından yayılan limon kokusu sebebi ile limoni servi olarak adlandırılmıştır. Yaz kış yeşilliğini korumakta olan bu bitki Akdeniz ikliminde çok iyi gelişirler.
Çok hızlı büyüyen bir ağaçtır. 1 yıl içinde 1 metre boy atabilir. Bu özelliği sayesinde bahçelerin dışarıdan görülmesini engellemek amacıyla çit ağacı olarak da kullanılır. Bu özellikleri ve güzel görüntüsü sayesinde insanlar tarafından çok sevilir ve süs bitkisi olarak yetiştirilir. Özellikle peyzaj mimarlığında çokça kullanılmakta olan limon servi, aynı zamanda diğer ağaçlandırmalarda da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Limon servi yetiştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli konu sulamadır. Bitkinin susuzluk nedeniyle zarar görmemesi için toprağının kesinlikle kuru kalmamasına özen gösterilmelidir. Bitki susuzluk nedeniyle zarar görürse, eski haline gelmesi oldukça zaman alır. Sulama işlemi yapılırken suyun toprağın derinlerine ulaşacağı miktarda yapılmasına dikkat etmelidir.Limon servi bakımı saksı içerisinde yapılacaksa saksının küçük olmamalıdır. Evde ya da ofis gibi kapalı ortamlarda limon servi bakımı yapılacaksa toprağın içine kum ve ponza taşı karıştırılması çok önemlidir. Bu şekilde kök çürümesi engellenmiş olacaktır. Aynı zamanda toprağın asitlik derecesi de bitkinin gelişimi için önem arz eder. Ph derecesinin 6-6,5 olmasına özen gösterilmeli ve toprak potasyum ve fosfor bakımından zengin olmalıdır.
Havadar ve güneş gören yerleri oldukça sevmesi nedeniyle limon servi güneş ışığını alan yerlerde yetiştirilmelidir. Yakınındaki pencerenin açık bırakılması ve güneş ışığını her açıdan alması için bitkinin yönünün belli aralıklarla değiştirilmesi gerekir.
Bitki, zaman içerisinde toprakta bulunan vitamin ve mineralleri tüketeceği için ilkbahar mevsiminden yaz sonuna kadar bitki besinleri verilmelidir. Suya karıştırılarak verilmesi gereken bitki besinleri, gelişim dönemi açısından oldukça önem taşır ve ağacın güç toplamasını sağlar.
Eğer bitki kapalı bir alanda yetiştiriliyor ise ısıtıcı ve kalorifer yanlarından olabildiğince uzak tutulmalıdır. Çünkü bu ortamlarda buharlaşma ve nem kaybının azalması, bitkinin kurumasına neden olabilir. Limon servinin bakımı gerekli şekilde yapılırsa, bitkinin hastalığa yakalanma ihtimali de azalacaktır.
Limon Fidanı Hakkında Bilgi
Anadolu topraklarına ait olmadığı halde bu topraklarda en uzun süredir yaşayan ağaçlar arasında limon fidanı ilk sıralarda yer alır. Ana vatanı olan Güneydoğu Asya topraklarından Roma İmparatorluğu döneminde getirilip yetiştirilmeye başlandığı düşünülmektedir.
Limon, günümüzün tüm mutfaklarında aktif olarak kullanılan ve pek çok farklı türü bulunan bir meyvedir. limonağacı ise ülkemizde daha çok ılıman bölgelerde yetiştirilmektedir. Limon ağacı yer seçimi konusunda biraz titiz davranır. Bu içeriğimizde limonağacı için doğru yerin nasıl seçilmesi gerektiğinin altını çizmeye çalıştık.
Limon Türü Tercihi
Pek çok farklı limon ağacı bulunur. İklim isteği doğru limon ağacının tercih edilmesi ile doğrudan ilişkilidir. Bunun dışında meyvesini nerede tüketeceğinize göre de farklı limon türlerinden yana tercihinizi kullanabilirsiniz.
Genel olarak yetiştirildikleri bölgelere göre limon ağacı türlerini şu şekilde özetleyebiliriz.
Mersin civarı (özellikle Erdemli bölgesi için) Lamas Limonu tercih edilmektedir. Bu limon marketlerde karşımıza çıkma ihtimali en yüksek olan limon ağacı türüdür.
Yine Mersin’in tamamında ve Hatay bölesinde yetiştiriciliği yapılan Kütdiken limonunu da tercih edebilirsiniz.
Son dönemlerde popüler kültürle adını daha sık duymaya başladığımız Lime tip limon ağaçları da tercih edilebilir. Bu ağaçlar yeşil limon ağacı veya misket limon ağacı isimleri ile de tanınırlar. Ülkemizde aktif ve yoğun üretimi yapılmadığı için fidanlar çoğunlukla Uzakdoğu kökenli olmaktadır.
Yine Hatay bölgesinde yetiştiriciliği yapılan ve oldukça lezzetli olan bir diğer limon türü ise Mayer limonudur. Bunun dışında Enterdonat limonu tür olarak Mayer limon türü ile aynı coğrafyada rahatlıkla yetiştirilebilmektedir.
Bunun dışında Kıbrıs tip limonu daha Batı Akdeniz bölgesinde yetiştirilirken, Mersin’de yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan Molla Mehmet Limonu da tercih edilebilmektedir.
Limon Fidanı Ne Zaman Meyve Verir
Yazımızın başında da değindiğimiz gibi limon yetiştirmek için limon fidanının bulunduğu yeri sevmesi gerekmektedir. Seçici bir tür olduğu için meyve verdiği süre de biraz uzun olabilmektedir. Genellikle ortalama bir rakam vermek gerekirse limon ağaçları dört yaşından itibaren meyve verebilir.
Eğer limon ağacınızı iç mekan için satın aldıysanız onun meyvelerini hazırlaması biraz zaman alabilmektedir.
Limon Fidanı Nasıl Dikilir
Öncelikle iç mekan için tercih edecekseniz aralıklarla onun güzel kokusunun farkına varacağınız ve sıklıkla bulunduğunuz yerlere yakın bir alana dikim gerçekleştirebilirsiniz. Bunun dışında köklerinin tamamen toprak altında kalması tavsiye edilmez.
Diğer fidanların aksine limon fidanı için çukur açarken biraz sığ bir çukur açmanız yeterli olacaktır. Limon ağacı düzenli olarak sulanmayı sever. Bu sebeple belli aralıklarla limon ağacınızın sulandığından emin olun. Eğer yağmur suyu alıyorsa ekstra su vermenize gerek yok demektir. Bu sebeple fidanınızı özellikle ilk yıllarında düzenli olarak gözlem altında tutmaya gayret gösterin.
Limon ağacı soğuğa karşı çok dayanıksız bir ağaçtır. Bu ağacın soğuk almaması ve soğuğa karşı mücadele etmemesi için bulunduğunuz yerlerde erken donlar oluyorsa hiç dikmemenizi tavsiye ederiz.
İç mekanlar için limon dikmek istiyorsanız hem gölge hem rüzgarlı alanlardan uzak tutabilirsiniz. Bol bol güneş alan ve bol bol  su isteği olan limonunuzu mutlaka düzenli olarak sulamalı ve besin takviyesinde bulunmalısınız.
Limon türleri için uygulanacak besin takviyeleri ve besin isteği farklı olacağı için türünüze ve toprak yapınıza göre ayrıca bilgi almanız yerinde bir karar olacaktır.

Yorum Ekle

Benzer Ürünler

Kaçırılmayacak Fırsatları İnceleyin


Teşekkürler
fidan istanbul whatsapp
fidan istanbul loading icon